Tetőszigetelés

 

A tetők állapota gyakran a legrosszabb a társasház egészét tekintve, az épületnek itt jelentős hővesztesége van, és a beázás veszélye is fenyegetheti.
A tetőkőn, tetőfelépítményeken az idők folyamán feltáskásodások, gőzpúpok keletkeztek.
A régi salakszigetelésű lapostetők hőtechnikailag már évekkel ez előtt elavultak.
Az attika térdfallal rendelkező tetők külön problémája az attika lemezfedésének elöregedése.
A horganyzott lemezek megrozsdásodtak, kilyukadtak, a horganylemezek pedig elöregedtek, megrogytak, eltöredeztek.
Mindezek javítása önmagában lokális jellegű, célszerű a tető szigetelésének cseréje, megújítása komplett hő-, vízszigetelő rendszerrel, mely újabb 10-15 évre problémamentessé tenné a területet.

Megoldás

A tető-hő és vízszigetelése korszerű szigetelő anyagokkal. Javasolt legalább 15-18 cm össz hőszigetelő anyag vastagságának elérése. Például ha van már 5 cm szigetelés akkor még 10-13 cm szigetelés javasolt. Minden esetben figyelembe kell venni a vastagság meghatározásánál az energetikai számításokat, és előírásokat.  

Fontos tudnivalók röviden: 

Pályázni lehet az utolsó fűtött lakószint feletti födém teljes felületének (fölső síkjának) hő- és vízszigetelése, ha az épület lapos tetős szerkezetű, vagy hőszigetelése és magas tető kialakítása, amennyiben a tervezett magas tető nem beépíthető kialakítású, vagy az utolsó fűtött lakószint feletti födém teljes felületének (fölső síkjának) hőszigetelése beépítetlen magas tető, illetve tetőfelépítmény esetében.
 

Érdemes-e szigetelni a tetőt? 

Az elkészült projektek alkalmasak arra, hogy néhány tapasztalatot megfogalmazzunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a tető-hő és vízszigetelése 10-15 % energia megtakarítást hozhat.