Nyílászárók cseréje

 

Az iparosított technológiával készült lakóépületekben nagy számban alkalmazott homlokzati nyílászárók jellemző hőátbocsátási tényezőit megvizsgálva megállapítható, hogy a legutóbbi időkben korszerű termékekre kicserélt ablakokon és erkélyajtókon kívül az összes homlokzati nyílászáró cserélendő.

A lakásokhoz tartozó fa vagy műanyag keretszerkezettel rendelkező ablakok, erkélyajtók hőátbocsátási tényezőjére vonatkozó követelményérték: Uw = 1,60 W/m2K. Ez a követelményérték 5 kamrás műanyag, ill. fa tokszerkezetű ablakok esetében alacsony emissziós bevonatú üvegezéssel teljesíthető.
Az üvegezésnek döntő szerepe van a nyílászáró egészének hőátbocsátási tényezőjére. Mára az üveg gyártóknak kétrétegű üvegezés esetében Ug = 0,9-1,1 W /m2K, háromrétegű üvegezés esetében Ug = 0,5 W/m2K transzmissziós hőátbocsátási tényező értéket sikerült elérniük.
Pályázati szempontból megkövetelhető teljesítmény: Ug = 1,1 W/m2K, mert ez általában teljesíthető.
A teljes ablakra, ajtóra vonatkozó elvárható teljesítmény Uw = 1,4 W/m2K érték. A javasolható érték 5 (vagy annál több) kamrás műanyag vagy min. 68 mm vastagságú fa tokszerkezetű ablakok esetében, alacsony emissziós bevonatú üvegezéssel teljesíthető.

Számos iparosított technológiával készült lakóépület forgalmas közút mellett helyezkedik el, ezek nyílászáró cseréjénél az általános és hőtechnikai követelményeken túl az akusztikai követelményeket is figyelembe kell venni.

A lakás bejárati ajtók esetében figyelembe kell venni a vonatkozó tűzállósági határértékre vonatkozó követelményeket is. Franciaerkélyek tűzvédelmi megfelelősége csak laboratóriumi homlokzati tűzterjedés-vizsgálat eredménye alapján bírálható el.

A nyári túlmelegedés elkerülése érdekében árnyékolók vagy külső árnyékolókkal egybeépített ablakok beépítése is kívánatos.

A korszerű homlokzati nyílászárók természetes nyomásviszonyok (5-10 Pa) mellett teljesen légzáróak, ezért a minimális an szükséges 0,5 l/óra légcseréhez szükséges légbevezetést és a megfelelő elszívást gépészeti eszközökkel biztosítani szükséges.