Használati melegvíz rendszerek korszerűsítése

 

A használati melegvíz-ellátás távfűtésre kapcsolt épületeknél a fogadó hőközpontból, saját tetőtéri kazán esetében a kazánházból történik.
Műanyag nyomócső beépítésekor a melegvíz-vezetéket után klórozott, kemény PVC nyomócsőből szerelték. A használati meleg víz és a cirkulációs vezeték a vízkövesedés miatt lényegesen hamarabb amortizálódott, mint a hidegvíz-vezeték (csökkent a vezeték átbocsátóképessége, lassabban ért a fogyasztóhoz a kívánt hőfokú meleg víz, zajosabbá vált a hálózat). A cirkulációs vezeték kialakítása egyébként is energiapazarló, korszerűtlen és nem fogyasztóbarát. A használati meleg víz lakásonkénti fogyasztásának mérését nem oldották meg. 

Megoldás

Hálózati melegvíz-ellátási berendezések és rendszerek korszerűsítése, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje. Ha eddig nem történt meg, akkor a használati melegvíz fogyasztásának lakásonkénti egyedi mérését lehetővé tevő mérőórák felszerelése. 

Fontos tudnivalók röviden: 

Pályázni lehet a hálózati melegvíz-ellátási berendezések és rendszerek korszerűsítésére, energiatakarékos berendezésekre történő cseréje, ezzel egyidejűleg kötelezően elvégzendő az aknában elhelyezett gépészeti vezetékek aknafalainak megfelelővé tétele, lezárása, aknák szintenkénti szakaszolására.

Pályázni lehet a használati melegvíz fogyasztásának lakásonkénti egyedi mérését lehetővé tevő mérőórák felszerelésére.

 A már meglévő mérőórák cseréjére nem igényelhető támogatás.

Amennyiben a pályázat a használati meleg víz fogyasztásának lakásonkénti egyedi mérésére vonatkozik, a pályázat szerinti épület lakásainak 100% -ában el kell végezni. Értelemszerűen, akinél már van meleg víz mérőóra ott nem kell cserélni. 

Hidegvíz rendszer felújítási munkáira nem lehet pályázni.
  

Érdemes-e felújítani a meleg víz rendszereket? 

A felújítás haszna inkább a műszaki állapot javulás és a használati érték megemelkedése, mint a kimutatható energia megtakarítás. Emiatt ezeket a munkákat mi a pályázatba második, harmadik ütembe javasoljuk.