Alsó födém szigetelés

 

A panelépületek fűtésrendszere (különösen az elavult felső elosztású egycsöves rendszerű) azt eredményezi, hogy a földszinti lakások a leghidegebbek. Ennek oka, hogy a fűtésrendszer először a legmagasabb szintre juttatja el a meleg vizet, és mire ez a földszintre leér, a víz elveszíti hőenergiájának nagy részét. A fölszinti lakások alatt fűtetlen helyiségek vannak. (garázsok, tárolók, bejáratok) Ezért ezek a lakások mindig hidegebbek, így szükségessé válik az alagsori födém hőszigetelése. Hasonlóan hidegek azon lakások, ahol alatta szabad levegő (árkád) található. Itt általában van 4-5 cm szigetelés, de ez kevés!

 Megoldás

A pince szigetelése korszerű szigetelő anyagokkal. Javasolt legalább 5-6 cm össz hőszigetelő anyag vastagságának elérése. Minden esetben figyelembe kell venni a vastagság meghatározásánál az energetikai számításokat, és előírásokat. 

Fontos tudnivalók röviden: 

Pályázni lehet az első fűtött lakószint alatti födém hőszigetelése, amennyiben az első     fűtött lakószint alatti födém fűtetlen helyiséggel (például pince, garázs stb.) érintkezik.

Közgyűlési határozatba kell foglalnia a háznak, hogy pályázni akar. Ezt határozati számmal kell, hogy ellássa
.
 
A fenti pontokban leírt munkálatokra csak abban az esetben lehet pályázni, ha a épületszintű fűtésszabályozás és mérés már megoldott, vagy a pályázat keretében ezt el fogják végezni. 

Érdemes-e szigetelni a pincefödémet? 

Az elkészült projektek alkalmasak arra, hogy néhány tapasztalatot megfogalmazzunk. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a pincefödém felújítása 5-8 % energia megtakarítást hozhat.